torsdag 28 februari 2013

15 tips om Teckning- & Skissmaterial

Hej på er!

Jag vill dela med mig av vad jag använder för material när jag skissar hus, illustrationer, idéer, serier och modeteckning, då jag själv vet hur svårt det var i början att veta vad man skulle köpa.

Tänk på att du förr eller senare kommer att fastna för en metod/ett material mer än de andra. Det är alltid bra att pröva, men köp inte på dig en massa material ifall du inte kommer använda det sedan.

1. Först och främst behöver du papper. Vanligtvis brukar jag använda vanligt kopieringspapper, vilket också säljs i block. Dessa papper är lätta att se igenom ifall du vill kalkera, kostar inte så mycket och fungerar med de flesta material (dock bubblar det sig i kontakt med vatten). För övrigt föredrar jag papperstjockleken 200g då jag arbetar med vatten. Annars finns det bra skiss- & teckningsblock att köpa. Det kan vara värt att se sig om efter ett par ark lite gulnat papper. Ibland kan det skänka extra liv åt bilden.

2. Skaffa ett paket med akvarellfärg (svart, gul, blå, röd & grön). Köp det billigaste, så kan du köpa mer senare om du trivs att arbeta med akvarell. Du kan också nöja dig med vanlig vattenfärg, men akvarell ger fler effekter och du kan lättare få fram fler nyanser än med vanlig vattenfärg.

3. Köp en super tunn pensel (stl.3/0) en mellan (stl.5) och en stor (stl.12). Köp även en platt pensel (ca.1/4). Rengör dem alltid noga med ljummet vatten / eventuellt lite såpa. Torka av. Låt dem aldrig stå i vatten, hellst inte ens medan du arbetar. Då håller dem längre.

4. Själv har jag köpt på mig lite dyrare pennor som kallas för Promarker. Pennorna har en smal spets i ena sidan, en tjock del som en markeringspenna i andra och det finns även löstagbara spetsar som är "kulspetspenna-tunna" att köpa till. Egentligen ska du köpa ett speciellt papper till pennorna, som påminner om smörpapper. Själv trivs jag inte alls med det papret och jobbar hellre på vanligt kopieringspapper. Nackdelen är dock då att pappret "dricker" färgen, färgen klättrar ut lite i kanterna och pennorna tar slut snabbare.

Gå inte och köp ett helt sätt med Promarkers det första ni gör, utan köp 1-3 stycken att börja med. Jag lägger upp en bild med vilka hudfärger jag har, för på det området är Promarkers det vassaste. Medan färgen fortfarande är blöt på pappret och du målar, smälter färgen snabbt ihop och du får en jämn hudton över hela teckningen. Med Promarkers kan du lägga fler lager med samma färg på varandra och få fram olika skiftningar, vilket ofta är effektfullt. ProMarkers kostar ca.35:-/st. Du kan t.ex. se dem användas på modeteckningsvideor på YouTube.

3. Köp en ask med färgtushpennor på närmsta leksaksäffar/biltema/Claes Olsson eller liknande. Färgtushpennor är underskattade, det finns alltid användningsområden för dem.

Glöm inte att det kan bli spännande effekter om du kombinerar ex. akvarell med färgtush!

4. Värt att prova är de tunna färgade tushpennorna från Stabilo. Köp en röd, en blå, en gul och en grön att börja med, eller ett startpaket. Dessa är alltid bra att ha till hands, gärna i handväskan ifall du ser något snyggt du vill komma ihåg så kan du snabbt skissa ner och göra färganteckningar.

5. Blyertspennor är en hel vetenskap, och personligen inte mitt favoritverktyg. Helt ärligt så kan du nöja dig med en vanlig blyertspenna du har hemma (HB), men stiftpennor är alltid att föredra. Se då bara till att du köper rätt stiftstorlek till pennan. Även detta är bra att förvara i handväskan tillsammans med det lilla blocket/gamla kvitton och färgtushpennorna.

6. Köp ett paket med svarta tushpennor. Mina är av märket Staedtler (det stavas faktiskt så, jag har inte stavat fel) och brukar säljas i paket. De är huvudsakligen bra att ha i storlekarna 8, 5, 2, 1 samt 0,5. Personligen är mina svarta tushpennor det redskap jag använder allra mest och de tycks aldrig ta slut så länge man kommer ihåg att sätta på korken efter man använt dem.

Detta gäller alla tushpennor, de torkar upp väldigt snabbt om du glömmer att sätta på korken efter dig. Tush är också det redskap som många tecknar med när de tecknar av en stadsmiljö till exempel.

7. Flytande tush kan köpas på flaska. Köp gärna med en gammaldags tushpenna med ett bra stift. Ha tålarmod, tjockare papper och oömtåliga kläder.

8. Köp ett sätt med färgade "blyertspennor", finns bl.a. billigt på IKEAs barnavdelnig. Med dessa får du fram effekter som du inte får fram med tush. Gillar du tekniken finns det även pastellkritor, akvarellpennor, vanliga kritor eller torrpastellkritor som ger liknande uttryck.

9. Köp också ett nytt suddgummi som är rent och fräsht och bevara det väl!

10. Ska du gå på kroki/modellteckning eller bara vill testa på är kolet vad du ska inhandla. Kol säljs ofta i paket, men kan även köpas separat. Om du vill slippa bli svart om tassarna finns kolpennor som är ett hölje där du sticker in kolet i. När du målar med kol kan det vara att föredra att ha med sig en mjuk och en hård lite större borste/pensel & en klump häftmassa som fungerar som radergummi. Med penslarna kan du justera och ta bort överflödigt kol & med häftmassan "sudda ut".

11. Köp ett billigt limstift och en duglig papperssax. De behövs alltid, förr eller senare. Lim är även det en hel vetenskap, men vad jag själv köpt in och trivs med är Fastik som är ett gummiklister från Bungers som brukar kosta mellan 45-65:-/120cc men som är brand- & miljöfarligt. Varför jag använder Fastik är på grund av att det är lätt att lägga på önskat lager med lim med pendeln i locket, lätt att gnugga bort oönskade livkluttar efter att det torkat samt att det därav har fler användningsområden än att sätta fast saker med. Till exempel kan du först måla med limmet och efter att det torkat måla med akvarell över. Du kan därefter gnugga bort limmet och där limmet varit återstår utlämnade vita fläckar. Det andra limmet jag har är RX från Casco som är superbra att limma fast tyg på papper med. Även det är brandfarligt.

Passar även på att uppmana alla att INTE använda spraylim då det fastnar i lungorna när du andas in det. Limmet försvinner därefter inte från lungan och det försämrar din lungkapasitet. Det finns även extrema fall av dödsfall vid för mycket inandning av spraylim där lungorna klippade ihop sig av limmet tills att de inte öppnade sig igen (lärare på skolans f.d. kollega).

12. Linjaler är en tecknares bäste vän. Införskaffa dig en vanlig 30cm linjal, en halvmånen och en vinkellinjal, för när du väl behöver dem så är du körd utan!

13. Den lilla svampen är ett djurskellet och används för övrigt för att krubba och löddra upp tvålen i badet eller duschen, men säljs också i mindre format på konstnärersmaterialsbutiker. Svamen är framför allt ett utmärkt redskap när du målar med akvarell/vattenfärg och kostar bara några kronor.

14. Guash är den färg som Disney tecknade med. Färgen säljs på tub och är heltäckande. Personliga favoriten är vit, för det är svårt att hitta heltäckande vit färg inom andra material. Tipex blir lite klumpigt ibland...

15. IN-EX i Göteborg och på nätet har bra priser på målarmaterial. De har även annat som ex. block, sprayfärg & taveldukar till bra priser. Avråder från att handla på t.ex Panduro som tar ut överpris för sina produkter. Claes Olsson brukar ofta ha mer än vad man tror, ge det en shans ifall du har långt till IN-EX och inte orkar leta på nätet.

måndag 18 februari 2013

Dion Lee



Länk: Dion Lee - bara 22 år gammal från Australien, tre år efter att han visat sin examenskollektion har han efter våren 2011 garanterat sig en roll på världsscenen. Han visar upp en sällsynt mognad och virtuos teknik som kan konkurrera med alla etablerade formgivare just nu.






Natalia Edemont


Natalia Edemont har tydligen varit i blåsvädret en hel del inom konstkretsar det senaste och är hatad av djurrättsaktivister. Hon har bland annat gjort tavlor uppbyggda av fjärillsvingar från bl.a. utrotningshotade arter istället för med färg, fingerdockor av avlivade möss, vaser av döda katter och andra uppmärksammade fotografiprojekt.


Såhär skriver Wikipedia om henne:
 Nathalia Edenmont, född i Jalta, Ukrainska SSR, Sovjetunionen, 1970, är en svensk-ukrainsk fotokonstnär som sedan 1991 är bosatt i Stockholm.

Edenmont gick i en konstskola för barn i Jalta på Krim där undervisning skedde i bland annat konst, musik och balett. Båda föräldrarna avled redan i hennes tidiga tonårsliv, men hon fortsatte studera på Kievs statliga konstskola och på konsthögskolan i Simferopol. Edenmont flyttade till Stockholm 1991 och studerade där grafisk formgivning på Forsbergs skola.

Nathalias konst anses mycket kontroversiell då hennes konst delvis består av delar av döda djur, även blommor, som hon fotograferar. Edenmont har fått kritik från djurvänner som anser att konsten är hemsk och att det är ett billigt sätt för att få uppmärksamhet.

Under en av Edenmonts utställningar kom det in maskerade män och förstörde tavlor för 150 000 kr, det visade sig vara nazister som upplevde hennes konst som kommunistisk. Nathalia lever för närvarande med skyddad identitet.

Edenmonts tavlor säljs för mellan 25 000 kronor till 200 000 kronor beroende på storlek. Edenmont har även haft utställningar i London, New York, Berlin och Moskva.

Edenmont har även ställt ut i ”Heland Wetterling gallery” på Kungsträdgården, Stockholm.
Edenmont inspireras av sig själv och från ställen som hon har varit på, och vill med sin konst visa vårt samhälles dubbelmoral.

Edenmont är nu aktuell för att visa upp konst av ovanliga fjärilar vilket har medfört flertalet polisanmälan och utredning pågår om möjligt brott mot artskyddsförordningen, konstverk med fjärilar. För mer information om det, se mer på Fjärilskonst polisanmäld - Svenska Dagbladet, 2012 och Fjärilskonst polisanmäld - Sveriges Radio, 2012.


Fler articklar:
Nathalia Edenmont på artnet.com

Rorschach psykologi

Denhär har jag gjort själv och den ingår alltså inte i Rorschachtestet

Enligt Wikipedia
Rorschachtestet är ett så kallat perceptuellt kognitivt personlighetstest som utvecklades av den schweiziske psykiatern Hermann Rorschach i början av 1900-talet. Testet består av en serie bilder med nonfigurativa (abstrakta), symmetriska bläckplumpar, där testpersonen får i uppgift att berätta om vad bilderna föreställer. Tanken med testet är att man i bläckplumpen projicerar material från sitt undermedvetna.

Det finns tio tavlor med bläckplumpar. Fem är svartvita . Två är svart-vit-röda. Tre är flerfärgade. Psykologen visar bläckplumparna i en speciell ordning och frågar patienten "Vad skulle detta kunna föreställa?". Efter att patienten har sett och svarat på alla bläckplumpar, ger psykologen tavlorna till patienten en gång till för att undersöka vad det är i bilden som gör att patienten svarat på det sätt han/hon gjort. Psykologen skriver upp allt som patienten gör eller säger.

Den idag mest använda tolkningesmetoden är comprehensive system som utvecklades på 70-talet av John Exner. Comprehensive system bygger på en omfattande databas av Rorschachprotokoll, kodade enligt principer som gör det lättare än tidigare att göra statistiska jämförelser. Metoden används idag i olika sammanhang, exempelvis inom rättspsykiatri och allmän psykiatri, vid behandlingsplanering, som hjälpmedel vid psykoterapi-utvärdering och som urvalsinstrument.

Testet har mött kritik av många, bland annat av Lennart Sjöberg, professor emeritus i psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm. I artikeln "Vad är det för fel på Rorschachtestet?" kritiserar han testet på flera punkter. Kritiken riktar sig bland annat till avsaknaden av normer inom testet – upp till 80 % av fullt normala personer kan genom testet klassificeras som psykiskt sjuka skriver Sjöberg.

Det finns emellertid mycket forskning numera som stöder användningen av Rorschach. Sigvard Lingh (2007) har skrivit en översikt av denna forskning i Psykologtidningen. Ytterligare diskussioner finns på Rorschachforum (2007). 

Det är med skog som med mode

"Det är med skog som med mode. En björk är alltid en björk, men varje träd är unikt gällande placering av grenar, antalet löv och hur ränderna ser ut. Endel björkar är prydda med svamp, andra med lavar. Ändå så är det fortfarande bara en björk. Hitta friheten i begränsningen av att skapa ett plagg, genom denna enkla lärdom."

Sammanfattning av diskussion
med Britt Ignell Karlbrant idag.

måndag 11 februari 2013

Illustrationer som inspirerar

Sitter i skolan men är påväg att bege mig här ifrån.
Skulle gått upp och plisserat idag, men då jag kom på lite
andra saker som jag också vill göra i ugnen och som jag behöver
hjälp med, samt för att slippa vakta 2ggr har jag gjort annat idag - datorarbete.
Har ont i min stackars nacke och håller just nu på att avsluta.
Det är så in i helvete kallt i vårt lilla datorsalsutrygge, man blir så himla nedkyld.

Här är mitt material inför Illustrationsdagarna nu i veckan.
Ska bli väldigt kul så jag ser fram emot det väldigt mycket.
Hoppas vi får en massa nya verktyg till illustrerandet.











Bra demostrationsvideo för mönsterläggning i Photoshop