torsdag 31 oktober 2013

Resultatet av veckans projekt



 Veckans projekt handlade om att bara använda kroppen, 
tyget och saxen för att upptäcka nya former. 
Vi fick alltså inte sy, tejpa, limma eller använda knappar eller liknande.


Här är ett stycke med två raka klipp i, 
där tyget tvinnats genom sigsjälvt och blivit denna... jacka? 

Uppgiften var också att försöka bygga form som inte var beroende 
av de kroppsdelar vi brukar hänga plagg ifrån, dvs axlar, midja eller höft. 
Mitt plaggs form byggs från huvudet vilket ger dess form, 
och spänns även runt axlarna och bröstet...

Redovisning imon 8:30





Texter med 2-sidigt tyg




Tester i trikå



















onsdag 30 oktober 2013

Skissbilder









Utforskar nya skisstekniker för att få fram nya former - Inspiration: Ina Hjelte & Julian Roberts

1. Ina Hjelte, lärare för denna veckan, har tagit fram en egen teknik för att ta fram former, där man fäster tyget mitt i rummet eller mot en vägg och därefter klipper till plagget. Inga nålar, tråd eller andra redskap används förutom saxen, handen och tyget. Efter gårdagens experiment efter Julian Roberts teknik, testade jag Inas, för att se vad jag kunde komma åt genom hennes teknik.

2. När jag testat Ina Hjeltes teknik med raka klipp i ett fyrkantigt tyg från väggen, ville jag utveckla tekniken. Den fyrkantiga formen med fyrkantiga klipp gav väldigt fyrkantiga resultat, så jag testade att snurra tyget som jag redan använt, och fäste det både i golv och tak. Hålen från experimentet innan fanns fortfarande kvar i tyget men var inte synliga, så jag fick leta upp dem.

3. Då formen, trotts att tyget tvinnats, fortfarande var utifrån en fyrkantig tygbit med fyrkantiga hål, ville jag utveckla tekniken och förena den lite med Julian Roberts runda former. Jag ville nu ha ett stycke utan hål, och använde därför hålen för att skapa ytterkanten av det nya tyget.

4. Jag ville nu ha nya hål för att kunna ta mig in i materialet, men då jag ville arbeta med den runda formen klippte jag runda hål.

5. Jag tog sedan det rundade stycket med de runda hålen som var utklippta på måfå, och försökte integrera tyget med kroppen, för att få nya former på kroppen. Här är ett exempel på hur man kan ta på sig tygstycket.




tisdag 29 oktober 2013

Inspiration: Julian Roberts - Veckan projekt: Handcutting


Denna veckan har vi fått i uppgift att utforska hur vi kan bete oss utan nål eller tråd, för att skapa form på kropp. Vi ska öva oss i att arbeta med handen och saxen, tillsammans med tyget. Jag har hittills i min process letat inspiration och börjat göra de första experimenten. Här är ett experiment basserat på Julian Roberts teknik där man utgår från ett liv-mönster, lägger ut fram och baksida på måfå på tyget/materialet, klipper ut livet, förutom nederkanten. Han klipper därefter alla "kanter" runda. Jag tror att det beror på att tyget inte har någon "ende" och "början" om det är en cirkel.


Här är min 2:e test i trikåmaterial där jag valde att ta bort sidsömmarna och nederkanten när jag utgick från livmönstret. I min första test arbetade jag med bomullsväv och klippte ut hela livet förutom nederkanten, precis som Julian Roberts gjorde. Min avsikt är att utveckla min egen teknik utifrån Roberts. Jag vill komma fram till ett sätt där plagget inte vilar på axel, midja eller höft och där jag bortser från de sömmar som vi annars alltid förhåller oss till, dvs sidsömmar, axelsömmar, osv. Jag vill gärna komma ifrån det bestämda plagget, ex att man inte ska kunna säga att detta ÄR en klänning/kjol/byxa/topp, så som man kan säga att experimentet här nedan är en klänning.

Istället för att arbeta med nålar, sätter jag ihop plagget med tejp, då jag tycker att tejpen inte syns lika mycket som en nål gör på foto, och för att vi skulle försöka komma ifrån att arbeta med nål & tråd. Huvudsakligen har jag dokumenterat min process genom att filma migsjälv medan jag jobbar. Då kan jag även se hur jag kunde gjort annorlunda, varför jag gjorde som jag gjorde och när den slutliga formen bildades, vad som avgjorde. 

Jag har aldrig filmat min process tidigare och kanske är det fel val att göra det nu när uppgiften är att lämna in 50 processbilder imorgon, men jag kände att denhär metoden att domukentera passade mycket bättre i denhär uppgiften - eftersom om jag fotar väljer jag när jag ska fota och vad jag ska fota medan jag här dokumenterar allt istället. 

Varje film är 30min lång och då har jag inte hunnit avsluta klänningarna på den tiden, så det tar ca.45-60min/klänning. Klänningen på bilderna är i halv skala (50%) och klänningen är inte färdig.





Experiment nr.1 Bomullsväv - Teknik inspirerad av: Julian Roberts




Sista projektet med Kumi Kawaji