tisdag 28 februari 2012
Röhsska
Aktuella utställningar
Röhsska museet våren 2012
4 februari – tillsvidare
HELENA HÖRSTEDT - THE BLACK WHOLE
Röhsska museet visar en utställning med Helena Hörstedts kollektion The Black Whole (spring/summer 2008) som nyligen förvärvats i sin helhet till museets samling. Den betydelsefulla kollektionen består av nio unika, handgjorda dräkter i svart. Helena Hörstedt grundade sitt eget märke 2004, efter att ha examinerats från Beckmans designhögskola i Stockholm. Hennes arbete karakteriseras av exklusiva, handgjorda plagg av hög kvalité med avancerade detaljer.
6 februari - 8 april
MONICA L EDMONDSON – MURRINI À LA GÁVLOS
Den samiska glaskonstnären Monica L Edmondson har efter studier i Australien etablerat sig som studioglaskonstnär i norrländska Tärnaby. Hennes arbeten förenar influenser från lokal natur, samiskt hantverk och internationell glaskonst. Murrini är en italiensk glasteknik som Monica Edmondson ofta använder, där mönstrade glasstavar först tillverkas i hyttan för att sedan skäras upp i små bitar och smältas sammantill större föremål. Gávlos är namnet på en detalj i den Lulesamiska dräkten.
24 mars - 5 augusti
VARJE BILD BERÄTTAR EN HISTORIA
Vi lever i en tid som producerar och konsumerar bilder som aldrig förr. Men hur möter vi de bilder som kräver tid både att göra och att betrakta? I utställningen Varje bild berättar en historia visas några av Röhsska museets magnifika bildvävar från 1600-talet fram till och med 2000-talet. Det är bilder fulla av detaljer, budskap och historier. I många fall finns också intressanta berättelser knutna till verkens konstnärer, tidigare ägare och donatorer. Förutom bildvävar ur museets samlingar innehåller utställningen också inlån från några av Nordens främsta samtida textilkonstnärer.
ANNIKA EKDAHLS GOBELÄNG
Under 2000-talet har textilkonstnären Annika Ekdahl skapat en svit magnifika gobelänger, Barockfestsviten, som fascinerar med sin detaljrikedom och färgprakt. De monumentala bildvävarna har turnerat i Sverige och utlandet och mötts av ett fantastiskt gensvar. Röhsska museet har nu mottagit Barockfesten, den första gobelängen (år 2000) i sviten, i gåva från en privatperson i Göteborg. I Barockfesten introduceras flera av de drag som konstnären återkommer till i senare verk, som den collageartade kompositionen, betoningen av festens och mötets betydelse för människan, och undersökningen av förhållandet mellan den fotografiska och den vävda bilden. Donationen är det mest betydelsefulla tillskottet till museets textilsamling under 2000-talet och verket bildar en centralpunkt i utställningen Varje bild berättar en historia.
21 april – tillsvidare
DET VÅRAS FÖR CYKELN
I klimatorons tid blir cyklisterna allt fler – cykeln är definitivt ett fortskaffningsmedel för framtiden! Röhsska museet har under 2000-talet utökat sina samlingar med bland annat den svenska plastcykeln Etera och cyklar designade av Björn Dahlström och Norway Says. Röhsska firar cykelsäsongens start med att visa museets cykelsamling tillsammans med aktuellt cykelmode, cykelaccessoarer och hjälmar i en mindre utställning.
17 april - 3 juni
NYA ÖGON PÅ SAMLINGARNA: STENEBY MÖBELDESIGN
Studenter från Stenebyskolan visar resultatet av workshop ledd av instrumentmakaren, designern och möbelsnickaren Don Miller från University of the Arts, Philadelphia. Uppgiften har varit att göra nytolkningar av föremål i Röhsskas samlingar och bygger på ett undersökande av form, material, skala, historia och hantverksteknik. Medverkar gör sju studenter från årskurs två i möbeldesign med inriktning trä på Steneby, Institutionen för konsthantverk och design vid Göteborgs Universitet.
28 april - 20 maj
VÄSTRA GÖTALAND GOES MILANO GOES RÖHSSKA
För tredje året i rad visar museet det bästa av ny design från Göteborg och Västra Götaland, direkt från möbelmässan i Milano där föremålen presenterats för press och branschpublik. Här möter du morgondagens stjärnor såväl som redan etablerade namn inom bland annat möbler, textil och belysning. I samarbete med Svensk Form Väst och Västra Götalandsregionen.
12 maj - 10 september
RYOZO MIKI
Ryozo Miki är en japansk keramiker som varit verksam i Sverige i drygt fyra decennier. Hans stengods, framförallt drejade vaser och skålar, är förankrade i japansk konst och filosofi och präglas av ett nära förhållningssätt till de keramiska materialen. Utställningen, som delvis är retrospektiv, visas i Röhsskas Japan- och Kinavåning.
M.V.H.
Caroline Moell
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar