söndag 29 december 2013

Nick Cave - Konstnären


Performanceartisten Nick Cave föddes 1959. Han är en amerikansk tyg skulptör, dansare och performancekonstnär, mest känd för sina Soundsuits - bärbara tygskulpturer. Han bor numera i Chicago och är chef för forskarmodeprogrammet vid School of Art Institute of Chicago.

Nick Cave växte upp i Missouri i USA med en ensam- stående mamma, hade många syskon varav familjen levde av små medel. Han fick som barn intresse för att samla upphittade föremål och assemblage som han sedan skulpterade.

Cave utexaminerades från Kansas City Art Institute 1982 , där han lärde sig att sy. Därefter började han studera dans, både i Kansas City och New York City. 1984-1986 gick han en forskarutbildning på North Texas State University , Denton där Caves första Sound- suit gjordes av kvistar. Andra typiska material inkluderar färgade människohår, plast knappar, pärlor, paljetter och fjädrar. De färdi- ga bitarna bär vissa likheter med afrikanska ceremoniella dräkter och masker. Hans verk presenteras både som statiska skulpturer, men också genom live- performance, video och fotografier. Cave läste sin master på Cranbrook Academy of Art i Michigan 1989. 



Mina skisser.

Originalbilder.




Hid Saib


Kollar in fantastiska neonbilder av Hid Saib som leder 
tankarna till ljusinsläpp inför nya arkitekturprojektet.



fredag 27 december 2013

tisdag 17 december 2013

Samtida designers - Fördjupning

DESIGNER/MÄRKE nr.1


Mary Katrantzou (född 1983) är en italiensk nutida designer med rötter inom textildesign (far), inredningsdesign (mor) och arkitektur (tidigare skolad).


Katrantzous master-examens show 2008 la grunden för den stil och det koncept hon pressenterar än idag. Kollektionen var basserad på överdimensionerade smycken, digitalprintade på jersey klänningar. Dimensionsförändringen skapade illusionen av att bära enorma smycken som skulle vara för tunga i verkligheten.
 
 
Hennes arbete handlar om förnimelse och perspektiv genom ett visuellt språk som används för att utforma smickrande plagg för kvinnor. Mary Katrantzous kollektioner kretsar kring idén om lyx och skönhet. Hon tar objekt från konst, arkitektur eller designföremål som en kvinna inte skulle kunna bära om de vore verkliga.
 
 
Hon gjorde debut på London Fashion Week inför våren 2009, med stöd av BFC och New Gen Scheme. Genom visningen fick hon 15 stora återförsäljare, vilket la starten för hennes karriär.




______________________________________________________________

DESIGNER/MÄRKE nr.2


Haglöfs är Nordens största leverantör av ytterplagg & utrustning för sport- & uteliv som grundades av Wiktor Haglöf i Dalarna 1914.
 
 
Företagets grundprincip är att förse privatpersoner och expeditioner med funktionell design, utrustat för det nordiska klimatet. Man använder högteknologiska material i kombination med avancerade konstruktioner för hög användbarhet (god passform, låg vikt, hög slitstyrka, lång livslängd).

 
Sedan 2008 integreras hållbarhet i affärsutvecklingen, under projektnamnet Take Care, där man förhåller sig till hela försärjningskedjan i varje ny product. Haglöfs använder återvunnet material i stor utsträckning och säkerställer att productionen bedriver etisk hållbar verksamhet. Man siktar på att till 2015 ha 80% av omsättningen av plaggen enligt bluesign®’s villkor.

 



måndag 16 december 2013

Workshop - Arkitektur

Idag har vi haft en workshop om arkitektur, konstruktionsprinciper, rumslighet och ljus, ihop med masterstudenten Nilla som hade bjudit in Sofie och Katarina från företaget Fabel Arkitektur. Vi gick bland annat igenom materialen trä, sten, betong, tegel, stål och glas i en föreläsning. Efteråt skulle vi ta fasta på ett arkitektoriskt objekt och bygga en prototyp utav känslan i objektet. 

Jag valde att jobba med Oslos Operahus, som ni ser på bilden nedan. Vi hade bara en liten stund på oss så resultatet blev kanske inte så övertygande som jag hoppats på, med motiveringen: "Oväntade vinklar i förhållande till varandra som skapar skarpa spännpunkter och rumslighet. Kontrollerad, okontrollerad"... är inte allt för nöjd med motiveringen heller, men vad jag menade var att jag ville ta fasta på den illusion som först uppstår när man ser byggnaden och tror att det är två räta klossar på varandra, och sedan vid en närmare titt ser att alla vinklar är skeva och ingen vinkel i hela huset är egentligen 90° rak. Trotts det uppstår rum som ändå känns i balans.


Efter föreläsningen, workshopen och minipressentationen var klar fick vi i uppdrag att fota av våra prototyper i ljussättning från olika vinklar. Här är några av alla foton jag tog som känns intressanta. Tänk på hur skuggorna rör sig och varför, hur det skulle kunna ske i full byggnads skala.

Jag sitter också och fillurar över hur man kan översätta detta till plagg, 
för jag tror att det kommer bli nästa uppgift.







lördag 14 december 2013

Historiska plagg

Duchesse Maria Fedorovna - 1874
Denhär veckan har vi haft grupparbete. Vi fick 3 och en halv dagar på oss att hitta allt underlag till hur dräkten var uppbyggd för att kunna styrka arbetet, hitta mönsterkonstruktion till allt och sy allt inklusive underkläder och detaljer. Vår klänning var från 1800-talet och här är bilder, från understa plagget och upp.

Chemis är som ett nattlinne som man hade underst


Här har vi satt på underbyxan över chemisen, korsetten 
och på sista bilden en tornyr som är en ställning 
med skenor i för att förstora rumpan.

 


Här är med kjol och jacka också...


Och till sist med förkläde och tornyr-puff för att ytterligare förstora rumpan. 

Från vänster:
Princess Elizabeth - 1546, Gown 1610-1615, 
Duchesse Maria Fedorovna - 1874 och Mantua - 1750.

Modet längst till höger fick hela Versaille ombyggt 
(Kungliga slottet i Paris, modets huvudstad under denna tid).