måndag 18 februari 2013

Natalia Edemont


Natalia Edemont har tydligen varit i blåsvädret en hel del inom konstkretsar det senaste och är hatad av djurrättsaktivister. Hon har bland annat gjort tavlor uppbyggda av fjärillsvingar från bl.a. utrotningshotade arter istället för med färg, fingerdockor av avlivade möss, vaser av döda katter och andra uppmärksammade fotografiprojekt.


Såhär skriver Wikipedia om henne:
 Nathalia Edenmont, född i Jalta, Ukrainska SSR, Sovjetunionen, 1970, är en svensk-ukrainsk fotokonstnär som sedan 1991 är bosatt i Stockholm.

Edenmont gick i en konstskola för barn i Jalta på Krim där undervisning skedde i bland annat konst, musik och balett. Båda föräldrarna avled redan i hennes tidiga tonårsliv, men hon fortsatte studera på Kievs statliga konstskola och på konsthögskolan i Simferopol. Edenmont flyttade till Stockholm 1991 och studerade där grafisk formgivning på Forsbergs skola.

Nathalias konst anses mycket kontroversiell då hennes konst delvis består av delar av döda djur, även blommor, som hon fotograferar. Edenmont har fått kritik från djurvänner som anser att konsten är hemsk och att det är ett billigt sätt för att få uppmärksamhet.

Under en av Edenmonts utställningar kom det in maskerade män och förstörde tavlor för 150 000 kr, det visade sig vara nazister som upplevde hennes konst som kommunistisk. Nathalia lever för närvarande med skyddad identitet.

Edenmonts tavlor säljs för mellan 25 000 kronor till 200 000 kronor beroende på storlek. Edenmont har även haft utställningar i London, New York, Berlin och Moskva.

Edenmont har även ställt ut i ”Heland Wetterling gallery” på Kungsträdgården, Stockholm.
Edenmont inspireras av sig själv och från ställen som hon har varit på, och vill med sin konst visa vårt samhälles dubbelmoral.

Edenmont är nu aktuell för att visa upp konst av ovanliga fjärilar vilket har medfört flertalet polisanmälan och utredning pågår om möjligt brott mot artskyddsförordningen, konstverk med fjärilar. För mer information om det, se mer på Fjärilskonst polisanmäld - Svenska Dagbladet, 2012 och Fjärilskonst polisanmäld - Sveriges Radio, 2012.


Fler articklar:
Nathalia Edenmont på artnet.com

Inga kommentarer: