torsdag 28 februari 2013

15 tips om Teckning- & Skissmaterial

Hej på er!

Jag vill dela med mig av vad jag använder för material när jag skissar hus, illustrationer, idéer, serier och modeteckning, då jag själv vet hur svårt det var i början att veta vad man skulle köpa.

Tänk på att du förr eller senare kommer att fastna för en metod/ett material mer än de andra. Det är alltid bra att pröva, men köp inte på dig en massa material ifall du inte kommer använda det sedan.

1. Först och främst behöver du papper. Vanligtvis brukar jag använda vanligt kopieringspapper, vilket också säljs i block. Dessa papper är lätta att se igenom ifall du vill kalkera, kostar inte så mycket och fungerar med de flesta material (dock bubblar det sig i kontakt med vatten). För övrigt föredrar jag papperstjockleken 200g då jag arbetar med vatten. Annars finns det bra skiss- & teckningsblock att köpa. Det kan vara värt att se sig om efter ett par ark lite gulnat papper. Ibland kan det skänka extra liv åt bilden.

2. Skaffa ett paket med akvarellfärg (svart, gul, blå, röd & grön). Köp det billigaste, så kan du köpa mer senare om du trivs att arbeta med akvarell. Du kan också nöja dig med vanlig vattenfärg, men akvarell ger fler effekter och du kan lättare få fram fler nyanser än med vanlig vattenfärg.

3. Köp en super tunn pensel (stl.3/0) en mellan (stl.5) och en stor (stl.12). Köp även en platt pensel (ca.1/4). Rengör dem alltid noga med ljummet vatten / eventuellt lite såpa. Torka av. Låt dem aldrig stå i vatten, hellst inte ens medan du arbetar. Då håller dem längre.

4. Själv har jag köpt på mig lite dyrare pennor som kallas för Promarker. Pennorna har en smal spets i ena sidan, en tjock del som en markeringspenna i andra och det finns även löstagbara spetsar som är "kulspetspenna-tunna" att köpa till. Egentligen ska du köpa ett speciellt papper till pennorna, som påminner om smörpapper. Själv trivs jag inte alls med det papret och jobbar hellre på vanligt kopieringspapper. Nackdelen är dock då att pappret "dricker" färgen, färgen klättrar ut lite i kanterna och pennorna tar slut snabbare.

Gå inte och köp ett helt sätt med Promarkers det första ni gör, utan köp 1-3 stycken att börja med. Jag lägger upp en bild med vilka hudfärger jag har, för på det området är Promarkers det vassaste. Medan färgen fortfarande är blöt på pappret och du målar, smälter färgen snabbt ihop och du får en jämn hudton över hela teckningen. Med Promarkers kan du lägga fler lager med samma färg på varandra och få fram olika skiftningar, vilket ofta är effektfullt. ProMarkers kostar ca.35:-/st. Du kan t.ex. se dem användas på modeteckningsvideor på YouTube.

3. Köp en ask med färgtushpennor på närmsta leksaksäffar/biltema/Claes Olsson eller liknande. Färgtushpennor är underskattade, det finns alltid användningsområden för dem.

Glöm inte att det kan bli spännande effekter om du kombinerar ex. akvarell med färgtush!

4. Värt att prova är de tunna färgade tushpennorna från Stabilo. Köp en röd, en blå, en gul och en grön att börja med, eller ett startpaket. Dessa är alltid bra att ha till hands, gärna i handväskan ifall du ser något snyggt du vill komma ihåg så kan du snabbt skissa ner och göra färganteckningar.

5. Blyertspennor är en hel vetenskap, och personligen inte mitt favoritverktyg. Helt ärligt så kan du nöja dig med en vanlig blyertspenna du har hemma (HB), men stiftpennor är alltid att föredra. Se då bara till att du köper rätt stiftstorlek till pennan. Även detta är bra att förvara i handväskan tillsammans med det lilla blocket/gamla kvitton och färgtushpennorna.

6. Köp ett paket med svarta tushpennor. Mina är av märket Staedtler (det stavas faktiskt så, jag har inte stavat fel) och brukar säljas i paket. De är huvudsakligen bra att ha i storlekarna 8, 5, 2, 1 samt 0,5. Personligen är mina svarta tushpennor det redskap jag använder allra mest och de tycks aldrig ta slut så länge man kommer ihåg att sätta på korken efter man använt dem.

Detta gäller alla tushpennor, de torkar upp väldigt snabbt om du glömmer att sätta på korken efter dig. Tush är också det redskap som många tecknar med när de tecknar av en stadsmiljö till exempel.

7. Flytande tush kan köpas på flaska. Köp gärna med en gammaldags tushpenna med ett bra stift. Ha tålarmod, tjockare papper och oömtåliga kläder.

8. Köp ett sätt med färgade "blyertspennor", finns bl.a. billigt på IKEAs barnavdelnig. Med dessa får du fram effekter som du inte får fram med tush. Gillar du tekniken finns det även pastellkritor, akvarellpennor, vanliga kritor eller torrpastellkritor som ger liknande uttryck.

9. Köp också ett nytt suddgummi som är rent och fräsht och bevara det väl!

10. Ska du gå på kroki/modellteckning eller bara vill testa på är kolet vad du ska inhandla. Kol säljs ofta i paket, men kan även köpas separat. Om du vill slippa bli svart om tassarna finns kolpennor som är ett hölje där du sticker in kolet i. När du målar med kol kan det vara att föredra att ha med sig en mjuk och en hård lite större borste/pensel & en klump häftmassa som fungerar som radergummi. Med penslarna kan du justera och ta bort överflödigt kol & med häftmassan "sudda ut".

11. Köp ett billigt limstift och en duglig papperssax. De behövs alltid, förr eller senare. Lim är även det en hel vetenskap, men vad jag själv köpt in och trivs med är Fastik som är ett gummiklister från Bungers som brukar kosta mellan 45-65:-/120cc men som är brand- & miljöfarligt. Varför jag använder Fastik är på grund av att det är lätt att lägga på önskat lager med lim med pendeln i locket, lätt att gnugga bort oönskade livkluttar efter att det torkat samt att det därav har fler användningsområden än att sätta fast saker med. Till exempel kan du först måla med limmet och efter att det torkat måla med akvarell över. Du kan därefter gnugga bort limmet och där limmet varit återstår utlämnade vita fläckar. Det andra limmet jag har är RX från Casco som är superbra att limma fast tyg på papper med. Även det är brandfarligt.

Passar även på att uppmana alla att INTE använda spraylim då det fastnar i lungorna när du andas in det. Limmet försvinner därefter inte från lungan och det försämrar din lungkapasitet. Det finns även extrema fall av dödsfall vid för mycket inandning av spraylim där lungorna klippade ihop sig av limmet tills att de inte öppnade sig igen (lärare på skolans f.d. kollega).

12. Linjaler är en tecknares bäste vän. Införskaffa dig en vanlig 30cm linjal, en halvmånen och en vinkellinjal, för när du väl behöver dem så är du körd utan!

13. Den lilla svampen är ett djurskellet och används för övrigt för att krubba och löddra upp tvålen i badet eller duschen, men säljs också i mindre format på konstnärersmaterialsbutiker. Svamen är framför allt ett utmärkt redskap när du målar med akvarell/vattenfärg och kostar bara några kronor.

14. Guash är den färg som Disney tecknade med. Färgen säljs på tub och är heltäckande. Personliga favoriten är vit, för det är svårt att hitta heltäckande vit färg inom andra material. Tipex blir lite klumpigt ibland...

15. IN-EX i Göteborg och på nätet har bra priser på målarmaterial. De har även annat som ex. block, sprayfärg & taveldukar till bra priser. Avråder från att handla på t.ex Panduro som tar ut överpris för sina produkter. Claes Olsson brukar ofta ha mer än vad man tror, ge det en shans ifall du har långt till IN-EX och inte orkar leta på nätet.

Inga kommentarer: