måndag 21 januari 2013

Objekt 1 - Venus från Willendorf




Varför valde jag Venus från Willendorf?
För att göra oss medvetna om att vi bara är människor och 
att vi inte är unika. Människor har tänkt likadant i många 
tusen år. Vi har avbildat våra och varandras kroppar, haft 
ideal och föreställningar om kroppen i alla tider. 

När och var är figuren gjord?
För 22 000 - 24 000 år sedan, förmodligen i nära 
Willendorf i Niederösterreich ifall den inte tillverkats 
på annan plats och sedan flyttats.

Hur är Venus gjord?
Snidad utifrån en verklig person eller utifrån en idé 
om en person, där ideal och fantasi haft inflytande.



Venus från Willendorf 
... är en 11 cm hög paleolitisk venusfigurin återfunnen i Österrike av arkeologen Josef Szombathy vid en utgrävning 1908 nära Willendorf i Niederösterreich. Den är snidad i kalksten av en oolitisk bergart, som är ovanlig i trakten av fyndplatsen och den har färgats med rödockra. Figurinen har blivit något av en ikon för förhistorisk konst. Vid en förnyad analys 1990 uppskattades den vara 22 000–24 000 år gammal. Hur den tillverkades och vilken kulturell betydelse den kan ha haft är i huvudsak okänt. Efter att denna skulptur upptäcktes och namngavs har cirka 200 venusfiguriner återfunnits i Europa, daterade till mellan- och sen paleolitikum. Venus från Willendorf finns på Naturhistorisches Museum i Wien.
Den överdrivna storleken på figurinens venusberg, lår, bröst och mage har tolkats som att det rör sig om en fertilitetssymbol. Hennes små armar är korsade över bysten och hon har inget synligt ansikte. Huvudet är täckt av något som skulle kunna vara hårflätor eller en huvudbonad.
Till en början fick den smeknamnet päronet på grund av sin form. Epitetet Venus tilldelades den i vad som får ses som ett exempel på dåtidens manschauvinistiska humor då den jämfördes med ett mer grekiskt och romerskt kvinnokroppsideal och exempelvis Venus från Milo, men även ett uttryck för dåtidens syn på vad som ansågs som primitivt. Om detta säger Christopher Witcombe "Den ironiska jämförelsen mellan denna form av figuriner och Venus tillfredsställde på ett lyckosamt sätt vissa av den tidens antaganden om det primitiva, om kvinnor och om smak". Samtidigt avvisas i vetenskapliga kretsar tanken att kalla henne Moder Jord-gudinna  från den paleolitiska tidens Europa. Några föreslår att hennes fetma betyder hög status hos ett jägare- och samlarfolk, och utöver hennes uppenbara fruktsamhet, så kunde hon vara en symbol för säkerhet och framgång.
Statyns fötter är alldeles för små för att den ska kunna stå av sig själv, och därför har det spekulerats över att den kanske var avsedd att hållas i handen, snarare än att bara beskådas. Vissa arkeologer tror att det snarare än en bild av Moder Jord är en lyckoamulett. Andra har föreslagit att den möjligen är menad att införas i vaginan, kanske som en fruktbarhetsamulett.


Inga kommentarer: