måndag 21 januari 2013

Objekt 2 - Coco Chanel första smyckeskollektion

Ett av de ursprungliga Chanel halsbanden från 
Coco Chanels första lyxiga smyckeskollektion år 1932.

 -  Varför har du valt objektet?
Åter igen till människans idé om kroppen. Vi har sedan långt tillbaka i historien smyckat våra kroppar på olika sätt, för att förmedla en känsla till dem som ser oss samt för oss själva. Vi vill förklara för andra vem vi är och hur vi är, genom endast en snabb blick. 

Jag vill även göra en koppling mellan mode och konst, då det idag anses av det stora samhället i sin helhet, som två vitt skilda ting. Ett mellansteg är smycken, som både är konstverk i sig själva, men även påverkas av beklädnadsmodet och bärs på kropp. 

Dessutom passar smyckskollektionen bra i den tid vi är i nu. Denna lyxiga smyckeskollektion lanserades under en period av ekonomisk kris, likt den vi befinner oss i idag. Smyckena var äkta och eftertraktade då få kunde köpa dem, eftersom samhället - vilket Chanel själv förutspått - befann sig i en jakt efter äkthet, likt den tid vi befinner oss i just nu.


 -  Övrig info.
Chanelhuset lanserade sin första lyxiga smyckeskollektion år 1932. Chanel sägs tidigare ha sagt att: "Realisation fick mig att börja skapa billiga smycken, eftersom jag tycker att de är fritt från arrogans i en tid av enkel lyx" Chanel förklarar sig under lanseringen av den lyxiga smyckeskollektionen: "Detta övervägande försvinner i en period av ekonomisk kris, när det uppstår en instinktiv längtan efter äkthet i allt, vilket ger underhållande skräp tillbaka till sin rättmätiga plats."

Inga kommentarer: